Pszczoły wytwarzają szereg produktów, z których korzystamy zarówno w przemyśle spożywczym, jak i farmaceutycznym. O ich zaletach i prozdrowotnych właściwościach nie trzeba przekonywać już raczej nikogo. Pyłek pszczeli, mleczko, propolis – co, poza miodem oferują Ci pszczoły?
Mleczko pszczele to wydzielina gruczołów młodych robotnic. Wydzielają ją one jedynie pomiędzy 5, a 14 dniem swojego życia. Tym mleczkiem karmione są młode larwy na samym początku ich życia i pszczoły matki, które żywią się nim całe swoje życie. Mlecz okrzyknięto eliksirem młodości, ponieważ spożywająca je królowa żyje od 4 do 6 lat, a pszczoły robotnice, jedzące głównie nektar, jedynie 1,5 miesiąca. Mleczko pszczele jest bardzo bogate w składniki odżywcze, witaminy, enzymy, czy hormony. W jego składzie znajdziemy 25 aminokwasów, których wartość odżywcza będzie wyższa nawet niż w przypadku bardzo dobrej jakości mięsa wołowego. Do tego bogactwo witamin A, B, D, E oraz kwasu foliowego i biotyny. W składzie znajdziemy również kwasy tłuszczowe w bardzo dobrym stosunku ilościowym, fosfolipidy i sterole. Mleczko pszczele ma też silne działanie bakteriobójcze, a jego skuteczność jest widoczna nawet po 1000-krotnym rozcieńczeniu produktu. Spożywanie mleczka pszczelego zaleca się szczególnie w problemach z niepłodnością, chorobami neurodegeneracyjnymi, problemami trawiennymi, czy dermatologicznymi. Spektrum korzystnych oddziaływań jest naprawdę ogromne.
Pyłek pszczeli to tak naprawdę pyłek kwiatów, który pszczoły znoszą do ula wraz z nektarem. Służy im on do zaspokojenia bieżących potrzeb pokarmowych, ale jest też magazynowany na czas, kiedy brak jest dostępu do nektaru i tym samym jedzenia. To właśnie ta właściwość zainteresowała pszczelarzy. Co takiego ma w sobie pyłek pszczeli, że pszczoły chcą korzystać właśnie z niego? W pyłku znajdziemy proteiny, węglowodany i lipidy. Do tego bardzo duże stężenie witamin m.in. A, B i E, kwasu pantotenowego i biotyny. Nic dziwnego, że pyłek pszczeli zyskał sobie miano superfood, a jego spożywanie nie jest już zalecane jedynie w okresach obniżonej odporności, ale również jako całoroczna odżywka dla całego organizmu.
Propolis znany jest też jako kit pszczeli, ponieważ jego zadaniem jest uszczelnienie ula. Nie chodzi tu tylko o wzmocnienie jego konstrukcji, ale też o barierę dla patogenów. Propolis ma silne właściwości antyseptyczne i bakteriobójcze i to właśnie za nie jest tak ceniony w medycynie i kosmetologii. Obecnie szacuje się, że kit pszczeli zawiera w swoim składzie ok. 300 biologicznie aktywnych substancji. Wśród nich znalazły się m.in. polifenole, garbniki, witaminy i wiele innych substancji wykazujących bardzo pożądane przez ludzi działanie. Ze względu na swoje wyjątkowe właściwości i bardzo szerokie spektrum działania, kit pszczeli znajduje zastosowanie w praktycznie każdym schorzeniu, a jedynym przeciwwskazaniem może być alergia.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz