GIS ostrzega przed partią cukru kokosowego, w której stwierdzono obecność glutenu. Produkt został wprowadzony do sprzedaży w Polsce.
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu glutenu w partii ekologicznego cukru kokosowego pochodzącego z Indonezji. Zgłoszenie trafiło do Polski poprzez unijny System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF).
Chodzi o produkt EKOLOGICZNY CUKIER KOKOSOWY 250 g, numer partii LT251059, z datą minimalnej trwałości 10.10.2027 i kodem kreskowym 5903111231576.
Producentem jest Vinet Łukasz Moskwa z Łomianek.
Obecność glutenu w stężeniu powyżej 20 mg/kg sprawia, że spożycie tego cukru może być niebezpieczne dla osób z celiakią lub alergią na pszenicę. U wrażliwych konsumentów może dojść do wystąpienia reakcji alergicznej.
Producent poinformował kontrahentów o problemie, a odbiorcy rozpoczęli procedurę wycofania towaru z obrotu. Państwowa Inspekcja Sanitarna monitoruje ten proces na terenie kraju.
Osoby z nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę powinny unikać spożywania cukru z tej partii. Jeśli produkt został już zakupiony, najlepiej zwrócić go do miejsca zakupu lub zutylizować.
Źródło zdjęcia głównego: Obraz Gabriela Sanda z Pixabay
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu jastrowie24.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz