Zamknij

Jak ugasić ogień w kuchni?

16:49, 01.03.2021 | P.K
Skomentuj
REKLAMA

 

Ogień to niezwykle niebezpieczny żywioł, który może nas zaskoczyć w każdej chwili, także w kuchni. W takiej sytuacji należy bezwzględnie zachować zimną krew i nie popełniać podstawowych błędów, które często mają miejsce, gdy dojdzie do pożaru w kuchni. Warto wiedzieć, jak reagować w takiej sytuacji.

Codzienne użytkowanie kuchni nie może obyć się bez eksploatowania urządzeń elektrycznych o bardzo wysokiej temperaturze lub otwartego ognia w postaci kuchenki gazowej. Wysoka temperatura, a dodatkowo łatwopalne przedmioty i substancje to zawsze duże ryzyko doprowadzenia do nieprzewidzianej sytuacji, takiej jak powstanie zapłonu. Oczywiście wskazana jest tutaj ostrożność, która powinna prewencyjnie zapobiec pojawieniu się w kuchni ognia, jednak nie zawsze jest to możliwe, a wypadki są bardzo częste. Warto więc wiedzieć, jak zareagować, gdy w pomieszczeniu pojawi się ogień. Zapłonowi mogą ulec takie akcesoria, jak ścierka kuchenna, żywność, lub na przykład olej. Może także dojść do sytuacji, w której zapłonowi ulegnie, któryś ze sprzętów domowych, co jest najbardziej niebezpieczne.

Ścierka kuchenna – czym ją ugasić?

Jeśli przypadkiem dojdzie do zapłonu ścierki kuchennej, to nie trzeba od razu panikować. Trzeba sobie uświadomić, że najbardziej niebezpieczne jest rozprzestrzenienie się ognia, więc jeśli nie ma takiego ryzyka, to sytuacja nie jest jeszcze mocno kryzysowa. Trzeba jednak pamiętać również, że istotne jest bezpieczne pozbycie się ognia w taki sposób, by nie narażać się na utratę zdrowia poprzez poparzenie.

Ścierka kuchenna może dość łatwo się zapalić, jednak nie jest to na tyle łatwopalny produkt, by od razu cała stanęła w płomieniach. Jeśli tylko ma się taką możliwość, należy czym prędzej wrzucić palącą się ścierkę do zlewu, w którym można bezpiecznie polać ją wodą. Przy takim manewrze wystarczy uważać, by się nie poparzyć. Jeśli do zlewu jest daleko można rzucić ścierkę na powierzchnię, która nie ulegnie podpaleniu. Jeśli posiada się stalowy blat kuchenny, to będzie idealnie rozwiązanie. Jeśli nie, może to być terakota na podłodze. Palącą się tam ścierkę wystarczy z pewnej odległości lekko polać wodą i w sposób bezpieczny nakryć inną ścierką i zadeptać ją aż do momentu, gdy przestanie się palić. Należy tylko zwrócić uwagi, by nie doprowadzić do kolejnego zapłonu.

Ścierka kuchenna wykonana z naturalnych preparatów będzie palić się o wiele szybciej, niż ścierka syntetyczna lub wykonana ze sztucznych materiałów. Warto to wziąć pod uwagę, gdyż te drugie będą się raczej topić, a nie palić, a sam proces podpalenia będzie o wiele dłuższy.

Jak ugasić patelnię?

Bardzo częstym procederem jest zapłon oleju na rozgrzanej patelni. W takiej sytuacji nie trzeba panikować, gdyż postępują prawidłowo, nie jest to niebezpieczne i nie grozi rozprzestrzenieniem się ognia. Najważniejszą kwestią jest odcięcie źródła ciepła, czyli wyłączenie kuchenni, a następnie odcięcie dostępu powietrza do palącego się oleju. Można to zrobić poprzez nałożenie pokrywki.

Nigdy nie należy polewać palącego się oleju wodą, gdy grozi to wybuchem. Tego typu substancje gasi się specjalnymi gaśnicami, które mają za zadanie odciąć dostęp tlenu do palącego się materiału, a sama woda zdecydowanie pogorszy sprawę i nigdy nie powinna być stosowana w takich okolicznościach.

Jak gasić urządzenia elektryczne w kuchni?

Jeśli dojdzie do zapłonu urządzenia elektrycznego, takiego jak piecyk, przede wszystkim należy odciąć źródła zasilania. Ze względów bezpieczeństwa należy to zrobić poprzez drewniany element lub specjalną rękawicą. Nie należy gasić wodą niewyłączonego piecyka. Najłatwiejszy sposób na szybkie odcięcie prądu to po prostu wyłączenie bezpieczników w skrzynce bezpieczeństwa. Następnie można przejść do gaszenia pieca lub innego urządzenia. Można do tego wykorzystać gaśnicę lub zwykłą wodę, jednak należy pamiętać, by nie polewać wodą innych urządzeń podłączonych do prądu, gdyż grozi to porażeniem.

 

(P.K)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze
REKLAMA
REKLAMA

komentarz (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%